Pada satu hari, semua haiwan-haiwan telah mengadakan satu mesyuarat. Dalam mesyuarat tersebut mereka telah meluluskan satu cadangan bagi menangani dunia baru yang semakin mencabar. Mereka mendirikan sebuah sekolah  dan merangka kurikulum yang mana di dalamnya termasuklah aktiviti berlari,memanjat,berenang dan terbang. Semua haiwan yang berdaftar diwajibkan mengambil semua mata pelajaran.

Itik, adalah seorang pelajar yang sangat pandai berenang malah gurunya pun dapat dikalahkannya. Itik dapat markah yang tinggi dalam aktiviti terbang tetapi sangat lemah dalam aktiviti larian. Itik akhirnya kurang berlatih dalam berenang dan menumpukan kepada aktiviti larian. pada satu hari kaki itik cedera. Dia hanya dapat markah sederhana dalam aktiviti renang.

Arnab, seorang pelajar yang terkenal kerana lariannya yang pantas. Tapi ia merasa bimbang kerana dia selalu berpusing ketika berenang dan selalu hampir lemas.

Tupai pula sangat pintar memanjat sehingga monyet pun kalah.Dia diajar oleh ibubapanya selalu sehingga mahir.Tapi tupai kecewa dalam aktiviti terbang sebab tidak biasa.Dalam memanjat tupai dapat markah tinggi tapi gagal dalam aktiviti berlari dan berenang.

Helang juga berjaya dengan cemerlang dalam aktiviti memanjat tapi ia sebenarnya terbang, itulah sebabnya ia boleh sampai ke puncak pohon dengan pantas. Namun ia gagal dalam aktiviti lain.

Tapi satu hal yang memeranjatkan semua pelajar lain telah berlaku. Seekor belut yang tidak berkaki dan tidak pula bersayap telah mendapat markah paling tinggi. Dia menang semua acara.

Apakah yang dilakukan oleh belut hingga dia berjaya? Anda fikirlah jawapannya sendiri…….

Advertisements