Pada 22 April 2000, saya bersama satu rombongan yang terdiri daripada penduduk-penduduk Mukim Berakas ‘A’ telah berangkat ke negeri Sabah. Tujuan utamanya ialah untuk menguasai Gunung Kinabalu. Kumpulan ini dinamakan sebagai rombongan Tahan Lasak. Ini bukanlah kali pertama ia di adakan. Majlis penyerahan bendera Negara Brunei Darussalam dan tanda pengenalan Mukim Berakas ‘A’ telah disempurnakan oleh Penghulu Mukim Berakas ‘A’ Cikgu Haji Ahmad Husain kepada ketua rombongan Mejar (B) Haji Jair bin Haji Abd Wahab, ketua kampong Lambak ‘B’.

Kegiatan ini adalah salah satu kegiatan tahunan bagi Mukim Berakas ‘A’. Selain untuk menundukkan Gunung Kinabalu ia juga bertujuan untuk menimba pengalaman di samping mencuba ketahanan fizikal dan mental serta menambahkan lagi pengetahuan yang sedia ada.

Walaupun pada mulanya ramai daripada ahli rombongan yang mengikuti pendakian ini tetapi hanya lima orang sahaja yang telah berjaya mendaki Gunung Kinabalu tersebut hingga ke kemuncaknya. Di antaranya ialah saya sendiri, Hj Jamal,Hj Jair dan anak buahnya, dan pelajar saya di SMB. Kami bertolak dari rumah tumpangan dalam pukul tiga pagi dan sampai ke kemuncaknya sebelum jam tujuh pagi. Dari kemuncak Gunung Kinabalu kami dapat menyaksikan keindahan alam ciptaan Tuhan dan seterusnya terdetak dihati dan fikiran betapa kebesaran Tuhan Yang Maha Esa. Dengan pencapaian tersebut kami telah dikurniakan sijil penyertaan dan sijil kelayakan pendakian.

scan0001.jpg

Advertisements